Odbojka

  • Team sport

  • Olympic sport

Opis

Prednosti za djecu

Promovira sportski duh

Poboljšava timski rad

Kako stečene kompetencije doprinose rješavanju problema nasilja i socijalne isključenosti

Djelovanje kao dio tima zahtijeva savladavanje dobrog sportsko umijeća i učenje kako dobro raditi s drugima. Igranje u timu također uči vrijednostima napornog rada i pravednosti.

Odbojka je natjecateljski i tjelesni zahtjevan sport koji ovisi o tome koliko dobro prihvaćate poraz, kao i koliko ste dostojanstveni u pobjedi.

Kratki opis

Odbojka je olimpijski timski sport u kojoj su dvije ekipe od šest igrača odvojene mrežom. Svaka ekipa pokušava osvojiti poene dodavanjem lopte na teren drugog tima prema organiziranim pravilima. Igra se odvija na sljedeći način: igrač jedne od ekipa započinje poen/nadmetanje tako što servira loptu (baca je ili pušta, a zatim je udara rukom) iza stražnje granične crte terena preko mreže te u teren protivničkog, prijemnog tima. Ekipa koja prima servis ne smije dopustiti da lopta dotakne tlo u njihovom terenu. Jedna ekipa smije dodirnuti loptu do 3 puta, ali pojedinačni igrači ne smiju dirati loptu dvaput zaredom. Lopta se obično igra s rukama, ali igračima je dozvoljeno udariti ili gurnuti (kratki kontakt) loptu bilo kojim dijelom tijela.

Igra se nastavlja sve dok jedna od ekipa ne postigne 25 poena čime osvaja set. Utakmice se igraju dok jedna ekipa ne osvoji 3 seta, dakle moguće je igrati maksimalno pet setova, pri čemu se peti set obično se igra do 15 poena. (Sustav odigravanja i bodovanje se razlikuje između liga, turnira i razina natjecanja).

Neke varijantne odbojke uključuju:

- Odbojku na pijesku;

- Sjedeća (paraolimpijska) odbojka;

- Nogometna odbojka (odbojka koja se igra nogom).

Naujas blokas
Blokas apie
Blokas apie
Straipsnių sąrašas
Straipsnių sąrašas
Titulinio CTA
Titulinio CTA
Konktaktų forma
Konktaktų forma
Forma skirti surinkti informaciją iš lankytoj
Išplėčiama dėžutė
Išplėčiama dėžutė
Galerijos sąrašas
Galerijos sąrašas
Galerija
Galerija
Galerijos blokas
Galerijos blokas
Žemėlapis
Žemėlapis
Projekto partneriai
Projekto partneriai
Tekstas
Tekstas
Text block used for simple text paragrphs or tables
Video
Video
Įkelkite filmukus iš YouTube arba vimeo platformų
Pasirikite bloko tipą