Odbojka

  • Team sport

  • Olympic sport

Opis

Prednosti za djecu

Promoviše sportske vrijednosti

Unapređuje timski rad

Kako stečene sposobnosti doprinose problemima sa nasiljem i isključenju

Biti dio tima znači naučiti dobro sportsko ponašanje i kako raditi dobro sa drugima. Igrati u timu također nas uči cijeniti težak posao i poštenje.

Odbojka je takmičarski i fizički zahtjevan sport koji ovisi o tome na koji način podnosite gubitke, kao i koliko graciozno podjeđujete.

Kratak opis

Odbojka je olimpijski timski sport u kojem su dva tima sa šest igrača razdvojeni mrežom. Svaki tim pokušava dobiti poene tako što uzemlji loptu na protivnikovoj strani terena, po utemeljenim pravilima. Igra se odvija na sljedeći način: igrač jedne od ekipa započinje “reli” servirajući loptu (bacanjem ili ispuštanjem lopte, a zatim udarajući je šakom ili rukom), stojeći iza zadnje linije terena, preko mreže, u teren ekipe koja prima loptu. Ekipa koja prima loptu ne smije dopustiti da ona dotakne tlo na njihovoj strani terena. Ekipa ima pravo da dotakne loptu tri puta, ali jedan igrač ne smije dotaći loptu dva puta uzastopno. Lopta se obično dodiruje šakama ili rukama, ali igrači mogu udariti ili gurnuti (kratki konakt) loptu sa svakim dijelom tijela.

Igra se nastavlja, prva ekipa koja osvoji 25 bodova, sa dva boda razlike, osvaja set. Utakmice se igraju po principu “najbolji u pet setova”, a ukoliko je potreban peti set, on se igra do 15 osvojenih bodova. (Bodovanje se razlikuje po ligama, turnirima i nivoima)

Neke igre povezane sa odbojkom su:

Odbojka na pijesku

Sjedeća (paraolimpijska) odbojka

Odbojka nogama

Naujas blokas
Blokas apie
Blokas apie
Straipsnių sąrašas
Straipsnių sąrašas
Titulinio CTA
Titulinio CTA
Konktaktų forma
Konktaktų forma
Forma skirti surinkti informaciją iš lankytoj
Išplėčiama dėžutė
Išplėčiama dėžutė
Galerijos sąrašas
Galerijos sąrašas
Galerija
Galerija
Galerijos blokas
Galerijos blokas
Žemėlapis
Žemėlapis
Projekto partneriai
Projekto partneriai
Tekstas
Tekstas
Text block used for simple text paragrphs or tables
Video
Video
Įkelkite filmukus iš YouTube arba vimeo platformų
Pasirikite bloko tipą