Tenis

  • Olympic sport

  • Individual sport

  • Team sport

Opis

Prednosti za djecu

Unapređuje discipline

Unapređuje društvene vještine

Povećava raspoloženje

Kako stečene sposobnosti doprinose problemima sa nasiljem i isključenju

Tenis čini djecu više disciplinovanim, jer vještine koje su potrebne da bi se usavršila igra iziskuju strpljenje, vrijeme i predanost. Potrebno je uložiti mnogo vremena u vježbu i fokusirati se na bolje uspjehe. Tenis pomaže djeci da postignu viši stepen socijalizacije, jer moraju imati interakciju sa drugim igračima.

Teniseri su više optimistični, imaju veće samopouzdanje i manju anksioznost, ljutnju i depresiju od drugih ljudi koji se bave drugim sportovima ili koji sjede.

Kratak opis

Tenis je sport reketima koji se može igrati individualno protiv jednog protivnika (single) ili između dvije ekipe sa po dva igrača (dublovi). Svaki igrač koristi teniski reket nanizan sajlama da bi udario šuplju gumenu loptu prekrivenu filcem preko ili pored mreže u teren protivnika. Cilj igre je izmanevrisati loptu na takav način da protivnik nije u stanju odigrati validan povratni udarac. Igrač koji nije u stanju da odigra povratnu loptu ne dobija poen, dok drugi igrač dobiva. Tenis je olimpijski sport i igra se na svim društvenim nivoima i u svakoj starosnoj dobi. Sport može igrati svako ko je u stanju da drži reket, uključujući i osobe u kolicima. Tenis se igra na pravougaonoj, ravnoj podlozi. Teren je dug 23.77m, a širok 8.2 m za single mečeve, te 11m za dubl mečeve. Dodatni prazni prostor oko terena je potreban kako bi igrači mogli stići lopticu. Mreža je razvučena dužinom cijele širine terena, paralelno sa osnovnom linijom, te ga tako dijeli na dva jednaka dijela.

Naujas blokas
Blokas apie
Blokas apie
Straipsnių sąrašas
Straipsnių sąrašas
Titulinio CTA
Titulinio CTA
Konktaktų forma
Konktaktų forma
Forma skirti surinkti informaciją iš lankytoj
Išplėčiama dėžutė
Išplėčiama dėžutė
Galerijos sąrašas
Galerijos sąrašas
Galerija
Galerija
Galerijos blokas
Galerijos blokas
Žemėlapis
Žemėlapis
Projekto partneriai
Projekto partneriai
Tekstas
Tekstas
Text block used for simple text paragrphs or tables
Video
Video
Įkelkite filmukus iš YouTube arba vimeo platformų
Pasirikite bloko tipą